Kromfohrländern

 

Kromfohrländern är ursprungligen från Tyskland, och är en av de nyaste tyska hundraserna. Bakgrunden till rasen är strävhårig foxterrier och grand griffon vendèen, varifrån det vänliga kynnet, temperamentet och karaktären kommer.
Det finns strävhårig och släthårig. Grundfärgen är vit med ljust rödbruna, till mycket mörkt rödbruna markeringar. Rasen används främst som sällskapshund, men den är även utmärkt till agility. Rasen har inga kända specifika hälsoproblem.
Ingen omfattande pälsvård behövs utan regelbunden genomkamning av de strävhåriga och avtorkning av de släthåriga är vad som krävs. Badas vid behov.
Trimning förekommer men det är ingen trimras.Denna text hittade jag när jag ville veta mer om rasen, och märkte då att allt verkligen stämde för min tik Sanza.

”Inomhus uppför sig en kromfohrländer exemplariskt. Den anpassar sig till familjens dagsrytm. Den sover lugnt och stilla på sin plats men är uppmärksam på varje ljud och ger skall om något verkar ovant. Den vet precis om det är något som den bör bry sig om. Den är vaksam utan att ständigt skälla.
På familjemedlemmarna hälsar den översvallande även om det är någon som bara har varit borta en kort stund. Även efter flera år kan han känna igen den som han en gång har tyckt om. Mot okända besökare är den tillbakadragen. Den är tillgiven utan att visa underkastelse, trogen och pålitlig utan att vara påträngande. Den visar översvallande tacksamhet varje gång den får beröm och är aldrig sur eller på dåligt humör.
Den tycker om lugna stunder tillsammans med sin ägare och visar då att den också är en riktig myshund. Med sina stora mandelformade ögon följer den sin ägares varje rörelse och reagerar på minsta gest eller viskning. ”Skrattet” som den visar när den vill ha ägarens uppmärksamhet är dråpligt och direkt smittande. Den visar hela det kraftiga bettet, ställer öronen framåt och kisar illmarigt.

Överhuvudtaget är den litet av en clown, som med knep och finter vill locka till lek. Detta är säkerligen ett arv från urmodern, foxterriertiken. I språng och snabbt tempo visar den griffonens smidiga och elastiska rörelser.
Genomsnittlig levnadsålder för en kromfohrländer är mellan tolv och femton år.
Så länge förblir den pigg och nyter. En livlig följeslagare. Det är inte vilt den jagar och den försvinner inte för att följa ett spår. Kromfohrländern har inget viltintresse. Men en naturlig instinkt finns hos den. Den nosar utefter vägrenen efter doftmarkeringar, intresserar sig för pinnar och blad, undersöker mushål och kaninspår, Men den följer aldrig ett spår, avlägsnar sig aldrig mer än hundra meter från ägaren. Den är en pålitlig sällskapshund.
I likhet med många hundar av andra raser visar den beskyddarbeteende så fort den kopplas upp. Om en annan hund då närmar sig reser sig pälsen i nacken, svansen höjs och med stel gång signalerar den styrka. Beteendet visar på sunda instinkter men är ändå inte önskvärt. Här måste man sätta in uppfostran”.

När man köper en kromfohrländer så kan man bli medlem i www.kromfohrlanderklubben.se där man finner andra entusiastiska hundägare med mycket tips och råd. På Facebook finns även gruppen Kromfohrländer Sverige där du kan lägga upp bilder m.m.

Glöm inte att registrera din hund i SKK.